Rólunk

Másfél évvel ezelőtt megszületett az igény bennünk, hogy a hazai könnyűzene gazdagságát - vizuálisan is igényes formában mutassuk be nektek. Egy olyan platform létrehozása volt a cél, amely közös otthont nyújt mind a kortárs alkotónak, mind a közönségnek egyaránt. Ahol nincsenek előítéletek és értékítéletek, nem húz senki éles határokat műfajok között. Ahol a könnyűzenéről lehet gasztroműsorban beszélni, vagy a legszabadabb rap/pop szövegekhez komoly irodalmárok nyúlnak.

A Hajógyáron nincsenek tabuk, sem éles határok: csak az alkotás minősége, frissessége és újszerűsége dönt annak sorsáról. A gyártást hosszú tartalomkutatási munka előzte meg - bár figyeljük a nemzetközi trendeket, mégis új perspektívából közelítünk az alkotókhoz és az alkotáshoz. Nem akarunk egy sokadik közömbös felület lenni. Azt keressük, aminek van mondanivalója, és ami értéket közvetít. A felület legfontosabb célja, hogy nem tesz különbséget: ugyanazon a polcon, ugyanolyan tálalással mutatja be az összes művészt a tetoválótól a keramikusig, Ferenczi Györgytől Beton.Hofi-ig, a néptáncostól a producerig. Ez mind a magyar popkultúra része, tőlünk elválaszthatatlan.

Az öt éves Magyar Könnyűzenei Stratégia elfogadásával sikerült kifejeznünk azt, hogy a popkultúrát végre elhelyezzük ott, ahol mindig is a helye volt: a művészeti ágak között. A Hajógyárral az a célunk, hogy egy olyan nívós felületet hozzunk létre, amelyen megoszthatjuk veletek a legértékesebb alkotásokat, és ahol nem algoritmusok döntik el, melyik lesz népszerű, és ki kap nagy nyilvánosságot. Itt nem egy belterjes zsűri dönt arról, mi érdekli az embereket. Az online térben óriási a verseny a figyelemért, de a Hajógyár az a hely, amit veletek közösen csinálunk, és aminek ti is a részesei vagytok. A Hajógyár olvasztótégelyében újra egyesül a vidék és a város, a Kárpát-medence és Magyarország, és többé nem válik ketté a magas művészet a tömeg/popkultúrától.

Nem rejtjük véka alá, hogy célunk megmutatni, hogy jó itthon élni és alkotni, hogy a magyar kultúra gazdagsága kimeríthetetlen és értékteremtő. És talán azt is mondanánk: ezt csak MI tudjuk, csak ITT.

Másfél évig 25 ember dolgozott a Hajógyáron, és azt hiszem, mindenki büszke lehet az eredményre. A hajogyar.hu multimédiás platform egy olyan komplex interaktív felület, amely egy helyre gyűjti össze
a Petőfi Kulturális Ügynökség összes könnyűzenei programját.
Nekem az az álmom, hogy a Hajógyár egy olyan híd lehet, amelyen bármikor biztonsággal átjárhatunk egymáshoz. Számítunk rátok, járjunk át egymáshoz minél többször rajta. Bármelyik irányba induljunk is, érezzük magunkat mindenhol otthon.

A kultúra játékként kezdődik és játékként is bontakozik ki - szóval, érezzétek jól magatokat,
és nyomjuk meg együtt a play gombot!

Dénes Adél, főszerkesztő